Suplimentele Omega 3 au un beneficiu nesemnificativ sau inexistent pentru inimă sau sănătatea vasculară

Suplimentele Omega 3 nu au niciun efect asupra riscului dezvoltării de boli cardiace, accident vascular cerebral sau deces - potrivit unor noi cercetări. Consumul crescut de grăsimi omega 3 este promovat pe scară largă la nivel global. Acesta ar proteja împotriva bolilor de inimă. Însă, o nouă recenzie Cochrane constată că suplimentele omega 3 oferă prea puțin beneficii, dacă nu chiar inexistente.

Omega 3 este un tip de grăsime. Cantități mici de grăsimi omega 3 sunt esențiale pentru o sănătate bună și pot fi găsite în alimentele pe care le consumăm. Principalele tipuri de acizi grași omega 3 sunt; acid alfaninolenic (ALA), acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA). ALA se găsește în mod normal în grăsimile din alimentele vegetale, cum ar fi nucile și semințele (nucile și rapița sunt surse bogate). EPA și DHA, numite colectiv grăsimi omega 3 cu lanț lung, se găsesc în mod natural în peștele gras, cum ar fi somonul și uleiurile de pește, inclusiv uleiul de ficat de cod.

O meta analiză care combină rezultatele a 79 de studii randomizate, care au implicat 112.059 de persoane, a evaluat efectele consumului de grăsime suplimentară omega 3, comparativ cu nivelul de omega 3 obișnuit sau inferior, asupra bolilor inimii și circulației.

25 de studii au fost evaluate ca fiind de încredere, deoarece au fost bine concepute și realizate. Studiile au recrutat bărbați și femei, unii sănătoși și alții cu boli existente din America de Nord, Europa, Australia și Asia. Participanții au fost repartizați la întâmplare pentru a-și crește grăsimile omega 3 sau pentru a-și menține consumul obișnuit de grăsime omega 3 timp de cel puțin un an.

Cercetătorii au descoperit că o creștere a omega 3 cu lanț lung a oferit un avantaj prea mic sau deloc pentru participanții majorității studiilor analizate.

Ei au descoperit, de asemenea, că a lua mai multe grăsimi omega 3 cu lanț lung (inclusiv EPA și DHA), în primul rând prin suplimente, nu diminuează riscul de evenimente cardiovasculare, decese coronariene, evenimente coronariene, accidente vasculare cerebrale sau nereguli cardiace. Grăsimile omega 3 cu lanț lung probabil au redus unele grăsimi din sânge, trigliceride și colesterolul HDL. Reducerea trigliceridelor este posibil să fie protectoare împotriva bolilor de inimă, însă reducerea HDL are efectul opus.

Studiul descris:
University of East Anglia. (2018, July 17). Omega 3 supplements have little or no heart or vascular health benefit: New health evidence challenges belief that omega 3 supplements reduce risk of heart disease, stroke or death. ScienceDaily. Retrieved January 27, 2020