Un nou studiu explica mecanismul molecular pentru efectele terapeutice ale coriandrului

Ierburile, inclusiv coriandrul, au o lunga istorie de utilizare ca medicamente anticonvulsivante. Pana acum, multe dintre mecanismele care stau la baza modului de functionare a acestor ierburi au ramas necunoscute. Intr-un nou studiu, cercetatorii au descoperit actiunea moleculara care permite coriandrului sa intarzie in mod eficient anumite crize cauzate de epilepsie si de alte boli.

Studiul, publicat in FASEB Journal, explica actiunea moleculara a coriandrului (Coriandrum sativum) ca un activator puternic al canalului KCNQ. Aceasta noua intelegere poate duce la imbunatatiri ale terapiilor si la dezvoltarea de medicamente mai eficiente.

„Am descoperit ca, utilizat ca medicament anticonvulsivant traditional, coriandrul activeaza o clasa de canale de potasiu in creier pentru a reduce activitatea convulsiva„, a spus Geoff Abbott, doctor, profesor de fiziologie si biofizica la Scoala de Medicina UCI.

„In mod specific, am gasit o componenta a coriandrului, numita dodecenal, care se leaga de o parte specifica a canalelor de potasiu pentru a le deschide, reducand excitabilitatea celulara. Aceasta descoperire este importanta, deoarece poate duce la utilizarea mai eficienta a coriandrului ca anticonvulsivant sau la modificari ale dodecenalului pentru a dezvolta medicamente anticonvulsivante mai sigure si mai eficiente. „

„Pe langa proprietatile anticonvulsivante, coriandrul a raportat, de asemenea, efecte antiinflamatoare, anti-fungice, antibacteriene, cardioprotective si efecte analgezice”, a spus Abbott. „Si, cea mai buna parte este ca are un gust bun!”

Sursa informatiilor:

  • https://som.uci.edu/news_releases/therapeutic-effects-of-cilantro.asp
  • https://www.fasebj.org/doi/10.1096/fj.201900485R

Stiati ca…?!

Exista dovezi ADN care sugereaza consumul de plante pentru uz medicinal de catre Homo Neanderthalensis, acum 48.000 de ani? In plus, au fost descoperite dovezi arheologice vechi de peste 800.000 de ani, care sugereaza o utilizare nealimentara a plantelor de catre Homo Erectus sau alte specii similare.

In prezent, aceste „medicamente” sunt consumate, pe scara larga, ca produse alimentare sau aromatice. Coriandrul este un bun exemplu. Coriandrul a fost consumat de cel putin 8.000 de ani. A fost gasit in mormantul lui Tutankhamen si se crede ca a fost cultivat de vechii egipteni.