Legumele si fructele albastre si mov = Cheia longevitatii

Fructele si legumele albastre si mov, in special cele mai renumite dintre ele, afinele, sunt probabil cel mai puternic grup de alimente incarcate cu antioxidanti. Pigmentul lor albastru provine din antociani, un antioxidant care contine polifenoli naturali. Cu cat fructul sau legumele sunt mai intunecate, cu atat pigmentul este mai prezent. Afinele, de exemplu, contin 15 antociani diferiti.

Puterea antocianinelor provine din relatia lor cu radicalii liberi. Radicalii liberi fac ca organismul sa fie supus unui stres oxidativ constant, care provoaca daune sistemelor corpului. Antocianinele transforma radicalii liberi in molecule inofensive inainte de a putea afecta corpul.

Care sunt beneficiile legumelor si fructelor albastre?

Deoarece antocianinele reduc stresul oxidativ din organism, ele ne extind si durata de viata prin reducerea deteriorarii pe termen lung a sistemelor corpului. Beneficiile legumelor si fructelor albastre includ:

  • Contribuie la sanatatea generala si la combaterea radicalilor liberi care cauzeaza boli
  • Sustine sanatatii sistemului imunitar
  • Sustine sanatatii creierului
  • Creste nivelului bun de colesterol (HLD)
  • Scade tensiunii arteriale
  • Protejeaza impotriva anumitor forme de cancer
  • Protejeaza impotriva diabetului
  • Impiedica racelile si gripa

Ce spun studiile despre alimentele albastre si longevitatea

Daca antocianinele reduc stresul oxidativ care contribuie la imbatranire, atunci ar avea sens ca afinele si alte fructe si legume din acest grup alimentar ar creste longevitatea. Dar ce spun cercetarile? De fapt, potrivit mai multor studii, antocianinele gasite in alimentele albastre incetinesc procesul de imbatranire si reduc cazurile de boala.

Un studiu publicat in editia din decembrie 2016 a revistei „Antioxidanti” a constatat ca afinele ofera un „pachet sanatos” de compusi bioactivi care contribuie la reducerea rezistentei la insulina la om. Zaharurile mai mari din sange asociate cu diabetul pot contribui la complicatii precum boli de inima si boli de rinichi.

Memoria a fost, de asemenea, impactata de consumul de antociani. Un studiu publicat in editia din aprilie 2010 a „Jurnalului de chimie agricola si alimentara” a constatat ca consumul consistent de afine poate impiedica sau atenua neurodegenerarea creierului, incetinind dezvoltarea dementei si a Alzheimer-ului.

Care sunt cele mai accesibile alimente albastre si mov

Fructele si legumele mov si albastre au proprietati foarte asemanatoare, asa ca bucura-te des de urmatoarele alimente:

  1. Afine
  2. Mure
  3. Prune
  4. Vinete
  5. Struguri
  6. Varza
  7. Aronia

Cum poti integra legumele si fructele mov si albastre in dieta ta

Acum, ca stii beneficiile lor pentru sanatate, hai sa iti aratam cum le poti integra in dieta ta.

  • Adauga afinele si murele in smoothie-uri si sucuri, sau ca topping pe iaurt, branza de vaci sau granola.
  • Coace prajituri delicioase pentru micul dejun cu afine si cu faina de migdale bogata in proteine si scortisoara.
  • Gem de afine de casa.
  • Fa un smoothie cremos de afine cu dovlecei zuchini, lapte de cocos si canepa bogata in omega.
  • Vinete cu parmezan, vinete la gratar sau vinete umplute. Vinetele facute cu busuioc si mozzarella sunt o alta optiune delicioasa.
  • Salata de varza mov sau varza calita la cuptor.

Orice alegi, retine: cu cat sunt mai inchise la culoare, cu atat mai bine.