Bio4beauty.ro

Blog despre Produse și Cosmetice Bio/Eco, Protecția Mediului, Viață sănătoasă.

Alimentatie

Zahar si grasimi – o combinatie periculoasa?

Gogosile, merdenelele, snacksurile sunt delicioase, dar din pacate, combinatia zahar rafinat + grasimi saturate este periculoasa pentru sanatatea noastra.

Impactul negativ al acestor tipuri de gustari/deserturi asupra sanatatii globale este observat prin ratele crescute de obezitate si comorbiditatile asociate, precum diabetul si bolile cardiovasculare (ex. de studiu).

Aceste tipuri de alimente procesate si ultra-procesate, bogate in zahar si grasimi, sare si tot felul de  aditivi, pot deregla sistemul de recompensare din creier prin cresterea productiei de dopamina, facându-ne astfel dependenti de ele.

Cum poti compensa pofta de dulce? O solutie ar fi fructele. Acum, daca te intrebi cate pe zi, conform unei meta-analize a studiilor clinice, 25-40 de grame de fructoza pe zi sunt total sigure. Adica 3-6 banane / 6-10 canite de capsuni/ 10-15 cirese / 2-3 mere pe zi.

De asemenea, pentru a-ti diminua pofta de deserturi nesanatoase, incearca sa nu sari peste mese, sa bei suficienta apa, sa dormi bine si sa diminuezi stresul.