Bio4beauty.ro

Blog despre Produse și Cosmetice Bio/Eco, Protecția Mediului, Viață sănătoasă.

Alimentatie

Cum sa combini alimentele pentru a imbunatati digestia si absorbtia de vitamine si minerale

Principiile combinarii alimentelor (dieta disociata) nu sunt sustinute de stiinta. Deoarece multe alimente contin o combinatie de carbohidrati, grasimi si proteine ​​- tractul digestiv este intotdeauna pregatit pentru a digera o masa mixta. De exemplu, legumele si cerealele sunt, de obicei, considerate a fi alimente care contin carbohidrati, dar toate contin si cateva grame de proteine pe portie. Si carnea este considerata un aliment proteic, dar chiar si carnea slaba contine unele grasimi.

Dar asta nu inseamna ca modul in care combini alimentele este intotdeauna irelevant.

De exemplu, exista unele combinatii de alimente care pot imbunatati in mod semnificativ digestia si absorbtia anumitor vitamine si minerale.

Iata câteva exemple.

  • Citrice si fier

Fierul vine in doua forme in dieta: fierul hem, care provine din carne si fierul non-hem, care provine din surse vegetale. Fierul hem este bine absorbit, dar absorbtia fierului non-hem este foarte scazuta – intre 1-10%. Ce poti face pentru a creste absorbtia acestui tip de fier? Sa adaugi vitamina C!  Astfel, combinarea alimentelor bogate in vitamina C (cum ar fi citricele sau ardeiul gras) cu surse de fier pe baza de plante (cum ar fi spanacul, fasolea sau cerealele imbogatite) ar putea fi o alegere excelenta.

  • Morcovi si grasimi

Anumiti nutrienti, cum ar fi vitaminele liposolubile si carotenoizii, au nevoie de grasime pentru a fi absorbite de organism.

Carotenoizii sunt compusi care se gasesc in legumele rosii, portocalii si verde inchis. Le puteti obtine de la legume precum morcovi, rosii, ardei gras rosu, spanac si broccoli.

Cercetarile au aratat ca salata cu legume bogate in carotenoizi trebuie consumata cu un “pansament” care contin grasime pentru ca orice carotenoizi sa poata fi absorbiti.

Puteti sa consumati minimum 5-6 grame de grasime cu legume care contin carotenoide. Incercati sa adaugati niste brânza sau ulei de masline in salata sau adaugati broccoli aburit cu un pic de unt.

  • Spanac si produse lactate

Alimentele precum spanacul, ciocolata si ceaiul contin oxalat, un antinutrient care se poate lega de calciu pentru a forma un compus insolubil.

Pentru persoanele care sunt predispuse la anumite tipuri de pietre la rinichi, consumul de surse de calciu cu alimente care contin oxalat, poate reduce riscul de a dezvolta pietre la rinichi.

Pe de alta parte, combinarea oxalatilor si a calciului scade absorbtia calciului. Pentru majoritatea oamenilor, aceasta nu este o problema in contextul unei diete echilibrate. Dar, pentru persoanele care nu au un aport suficient de calciu sau care au o dieta foarte bogata in oxalati, aceasta interactiune ar putea cauza probleme.

Daca nu obtineti suficient calciu din dieta, evita combinarea produselor bogate in calciu cu alimente bogate in oxalati.