(P) Uleiul de măsline extravirgin – sănătate cu fiecare picătură

Puține alimente pot concura cu uleiul de măsline în popularitate și sănătate.

Adăugat adesea în salate, sosuri și în preparate la cuptor, uleiul de măsline ne răsfață papilele gustative cu textura sa catifelată.

Studiile moderne confirmă ceea ce grecii antici afirmau despre uleiul de măsline. Homer l-a supranumit „Aur lichid”, iar Hipocrate „marele vindecător”. Consumul de ulei de măsline este asociat cu o incidență scăzută a bolilor cardiovasculare, a tulburărilor neurologice și a cancerului de sân.

În ultimii 25 de ani, producția de ulei de măsline s-a răspândit în numeroase țări și s-a supra-tehnologizat. Din păcate, nu toate uleiurile de măsline de pe piață sunt de înaltă calitate. Trebuie depuse multe eforturi pentru a obține un ulei de măsline cu un conținut ridicat de antioxidanți (în special polifenoli) și grăsimi sănătoase (acid oleic). Alege uleiul extra-virgin, bio, dacă vrei să beneficiezi de minunatele proprietăți ale uleiului de măsline!

De ce ulei de măsline bio?

Uleiul de măsline bio este un produs alimentar sigur, 100% natural, care a trecut printr-un lanț de controale în toate fazele producției agricole: de la cultivarea și recoltarea măslinelor de pe câmp până la prezentarea produsului pe raftul supermarketurilor. Nu conține ingrediente dăunătoare sănătății tale sau mediului, cum ar fi substanțe chimice, pesticide, erbicide, insecticide sau îngrășăminte artificiale.

Cuvântul „BIO” poate fi atașat numai acelor uleiuri care au fost produse în conformitate cu reglementările produselor bio și care poartă certificatul relevant de la o autoritate de control.

Integrarea uleiului de măsline bio în dieta ta zilnică crește consumul de vitamine, minerale, antioxidanți și acizi grași esențiali.

Ce înseamnă ulei extra-virgin?

Uleiul de măsline extravirgin este fabricat doar din măsline, presate la rece, în timp ce uleiul de măsline obișnuit este un amestec, care include atât uleiuri presate la rece, cât și uleiuri procesate.

Uleiul de măsline extravirgin este cea mai puțin procesată formă de ulei de măsline. Datorită acestui fapt, își păstrează antioxidanții și vitaminele naturale. Acest lucru îl face un ulei mai sănătos decât uleiul de măsline obișnuit, dar îl face și ceva mai scump.

Uleiul de măsline extravirgin proaspăt, neprelucrat, ar trebui să aibă gust fructat, puțin piperat și amărui, asemănător cu aroma unei măsline.

Este aciditatea uleiului importantă?

Aciditatea uleiului de măsline nu este un parametru pe care îl putem simți la gust. Aciditatea măsoară câți din acizii grași liberi care se regăsesc în uleiul de măsline au fost rupți din starea lor naturală și originală. Prin urmare, aciditatea este un indicator general al calității uleiurilor de măsline virgine. Este un indice de deteriorare.

Cu cât aciditatea unui ulei de măsline virgin este mai mică, cu atât este uleiul este mai bun. Pentru un ulei de măsline extravirgin, nivelul de aciditate nu trebuie să depășească 0,8 %.

Cât costă un ulei de măsline extravirgin cu aciditate scăzută?      

De exemplu, în magazinul online Bioup.ro uleiul de măsline extravirgin costă în funcție de cantitate:

  • Ulei de măsline Bio Orto, Peranzana, extravirgin, aciditate 0,28% – preț 68 lei pentru 250 L și 127 lei pentru 1L. De un auriu închis, cu umbre verzui delicate. Miroase puternic a roșii proaspăt culese și a ierburi medicinale, dintre care se remarcă busuiocul și patrunjelul.
  • Ulei de măsline Bio Orto, Coratina, extravirgin, aciditate 0,3% – preț 52 lei pentru 250ml și 112 lei pentru 1L. E de un auriu transparent, cu irizații verzui, care-i trădează originea de ulei superior, extras direct din rod, la presă rece. Are un miros proeminent fructat, cu personalitate puternică. Gustul cu note amărui și picante îl face irezistibil.
  • Ulei de măsline Bio Orto, Ogliarola, extravirgin, aciditate 0,3% – preț 52 lei pentru 250ml și 112 lei pentru 1L. Când închizi ochii și îl miroși, simți o puternică aromă fructată. Când îl guști, simți o atingere mătăsoasă în cerul gurii.

ulei de masline bio orto

Pentru a obține cel mai bun ulei de măsline din copaci seculari, artizanii de la Bio Orto culeg măslinele doar când acestea sunt foarte coapte. Le presează la rece la o distanță de 6-8 ore după recoltare, la o temperatură constantă de 27 de grade. Promisiunea Bio Orto e să crească capacitatea de producție, fără a știrbi câtuși de puțin valoarea uleiului de măsline.