Ce sunt radicalii liberi si antioxidantii?
Stresul oxidativ este o agresiune biologică asupra organismului nostru creată de molecule „toxice”: radicalii liberi. Acești radicali liberi sunt responsabili de multe inconveniente și accelerează procesul de îmbătrânire al celulelor noastre.
Viața noastră modernă se caracterizează prin surmenaj, dietă săracă, poluare … factori care favorizează producerea acestor radicali liberi.
Acesta este motivul pentru care un aport regulat de antioxidanți, care luptă împotriva radicalilor liberi, este esențială pentru a ajuta organismul să facă față acestor atacuri de zi cu zi.
Antioxidanții protejează celulele corpului impotriva oxidării sau degradării cauzate de atacul radicalilor liberi, prin neutralizarea lor.
Radicalii liberi sunt produși în mod natural în corpul nostru. Ei au particularitatea de a fi pierdut un electron care îi face momentan ” incompleți „. Radicalii liberi vor încerca să recupereze electronii lipsă și vor deveni deosebit de agresivi …
Radicalii liberi nu sunt dăunători, atunci când aceștia nu sunt produși în exces . Dar atunci când este cazul (și este aproape întotdeauna cazul ), oxidarea se instalează si celulele noastre ” ruginesc ” .
Antioxidanții sunt prezenti pentru a ne proteja de efectele nocive ale radicalilor liberi . Aceste molecule vor neutraliza excesul de radicali liberi. Uneori , din păcate , mijloacele noastre de apărare antioxidante sunt depășite. Fie ele sunt prea puține pentru a face față agresiunii, fie nu reușesc …
Dezechilibrul dintre radicalii liberi și antioxidanți este numit stres oxidativ.
Primele efecte vizibile ale stresului oxidativ :
= > Pielea se lasă
= > Apar primele riduri
= > Apar pete maro pe piele
= > Unghiile sunt fragile, tenul palid…
Unde ii gasim ?
În principal în legume și fructe proaspete. Știați că vinul roșu conține, de asemenea, antioxidanți ? Cacao este, de asemenea, bogat în antioxidanți, prin urmare, nu te priva de a mânca din când în când o bucată de ciocolată. Printre legumele și fructele bogate în antioxidanți se număra: fasole roșie, coacăze, afine, anghinare, mure, prune, nuci
Antioxidanții pot fi sub forma de vitamine (A, C, E, B1, B5, B6) sau sub formă de aminoacizi (taurină, cisteină, metionină). Important este însă să îi luăm din alimentaţie.