Bio4beauty.ro

Blog despre Produse și Cosmetice Bio/Eco, Protecția Mediului, Viață sănătoasă.

Viata sanatoasa

Efectele benefice ale inotului

Inotul este considerat, in general, o modalitate foarte buna pentru a imbunatati activitatea inimii și a fluxului de sange din organism, dar si pentru pierderea in greutate. O sedinta de inot la piscina ofera, de asemenea si o serie de beneficii pentru sanatate cum ar fi controlul respiratiei, tonifierea musculara sau arderea grasimilor.

Efecte benefice ale innotului pentru sanatatea organismului tau

  1. Tonifierea musculara. Apa este de 12 ori mai densa decat aerul, acesta fiind motivul pentru care innotul este un mod mult mai eficient de tonifiere a muschilor decât orice alta forma de exercitiu cardiovascular. De asemenea, practicarea unor exercitii fizice in apa ofera o anumita rezistenta echivalenta unei greutati in plus pe un aparat de exercitii dintr-o sala. submersie in apa creaza si o distributie mai uniforma a eforturilor.
  2. Inotul te forteaza sa-ti exersezi respiratia. Atunci când esti in incinta unui bazin de inot, exista un nivel mult mai ridicat de umiditate prezenta in aer, in comparatie cu aerul uscat dinr-o sala de gimnastica. Umezeala din aer favorizeaza o respiratie mai usoara, ceea ce este ieal pentru cei care sufera de astm. Inotul nu este benefic doar pentru bolnavii de astm, ci si pentru oamenii obisnuiti, deoarece ajuta la cresterea volumului pulmonar.
  3. Mai multe exercitii, cu mai putin efort. Apa are capacitatea de a sprijini greutatea corporala si de aceea innotul este o modalitate foarte buna pentru persoanele cu leziuni sau pentru cei care sufera de obezitate. Acestia pot obtine un antrenament bun fara riscul de a cauza probleme fizice suplimentare. Inotul este, de asemenea, unul dintre putinele sporturi care nu produce nici un stres asupra sistemul osos, neexistand suprafete dure care sa exercite o presiune in plus asupra corpului.
  4. Flexibilitatea. Atunci cand faci exercitii fizice la sala exista tendinta de a izola muschii la care lucrezi. Innotul insa iti permite sa utilizezi mai multe grupe de musci simultan. Miscarile de baza pentru innot solicita muschii mainilor sau ai picioarelor intr-un mod eficient, ce nu poate fi suplinit prin exercitii de sala. Inotul este, de asemenea, foarte util ca modalitate de a alungi și intinde intregul corp.
  5. Linistea mentala. Ideea de a alerga la nesfastit in jurul unei piste poate fi destul de stresanta si nu este atat de atractiva pentru unii oameni. Inotul insa stimuleaza endorfinele din organism, care ofera un sentiment de bunastare. Studiile au aratat ca inotul produce aceleași raspunsuri “de relaxare” ca yoga, intinderea și contractarea mușchilor intensificand aceasta experienta. Inotul favorizeaza, de asemenea, starile de meditatie.