Care este eficienta reala a produselor de protectie solara?

Cand merg la plaja, majoritatea oamenilor aleg sa foloseasca cel putin un produs de protectie impotriva razelor solare, fie ca este o lotiune de plaja sau o crema de protectie. Ne este recomandata utilizarea zilnica a produselor de protectie solara pe timp de vara, dar care este defapt gradul de protectie al acestora?

Care este eficienta reala a produselor de protectie solara?

  • Factorul de protectie solara sau SPF. Suntem obisnuiti sa credem ca un nivel ridicat de SPF implica un grad de protectie mai mare impotriva razelor solare. Din pacate, acest lucru nu este adevarat. Un SPF de 15 poate reduce efectul razelor solare in proportie de 93%, iar unul de 30, in proportie de 97%. Valoarea SPF-ului este irelevanta daca produsul nu este folosit in cantitate suficienta.
  • Produsele de protectie solara pot cauza cancer. Acest lucru nu este deloc adevarat. Singurul mod in care produsele de protectie solara pot pune in pericol sanatatea este absorbtia in piele. Razele UV descompun moleculele acestor substante cu mult inainte ca acestea sa fie absorbite de piele. Pentru orice eventualitate, insa, foloseste produse care au in componenta lor ingrediente ca oxidul de zinc sau oxidul de titan. Acestea formeaza o bariera fizica impotriva razelor solare.
  • Produsele de protectie solara pot cauza deficienta de vitamina D. Organismul produce vitamina D atunci cand este expus la lumina solara. Dar produsele de protectie nu impiedica in totalitate patrunderea acestora, iar productia de vitamina D nu este pusa in pericol. Si in plus, exista mai multe surse de vitamina D, cum ar fi suplimentii sau anumite tipuri de alimente. Nu
  • Produsele de protectie solara ce contin antioxidanti. Este adevarat ca produsele de protectie solara ce contin antioxidanti ofera o mai buna protectie impotriva razelor solare. Antioxidantii au rolul de a bloca razele solare care trec de lotiunea sau crema aplicata pe piele. Extractul de ceai verde sau polifenolii din rosii sau fructe de padure au rolul de a reduce formarea radicalilor liberi in prezenta razelor UV.
  • Folosirea machajului cu SPF. Este gresit sa credem ca machiajul cu SPF ofera acelasi tip de protectie ca un produs obisnuit de protectie impotriva razelor solare. Machiajul cu SPF nu este la fel de eficient ca o crema de fata. Pentru ca acest tip de machiaj sa ofere o protectie adecvata, ar trebui aplicat in straturi foarte groase, ceea ce ar fi foarte inconfortabil. Asa ca aplica intai crema de protectie si apoi machiajul cu SPF