Cine sunt principalii poluatori ai oceanelor? 6 tari polueaza oceanele mai mult decat toate celelalte tari la un loc

Studiile recente estimeaza ca pana la 3 milioane de tone de deseuri de plastic ajung in oceanele lumii din orasele de coasta si prin raurile din intreaga lume in fiecare an. Cea mai mare parte se acumuleaza pe tarm sau pe fundul oceanelor, in apropierea zonelor de uscat.

Cercetatorii olandezi din cadrul Universitatii Wageningen au incercat sa afle care sunt principalele tari care „contribuie” cel mai mult la poluarea oceanelor.  Impreuna cu voluntarii din cadrul organizatiei ecologiste Ocean Cleanup, acestia au adunat mostre de deseuri din „Marea Insula de Gunoaie din Pacific”, o adevarata pubela plutitoare, de circa 1,6 milioane de km patrati, pentru a vedea de unde provin.

Au fost analizate individual 6.093 de mostre care insumau o greutate totala (uscata) de 573 kg. 90% din masa totala a resturilor (514 kg) a fost reprezentata de plastic.

Identificarea originii resturilor s-a facut prin identificarea limbii, a marcii, a siglei si a altor indicii, cum ar fi o simpla adresa.

Tinand cont ca unele marci sunt internationale sau ca unele limbi sunt folosite universal, au fost eliminate din analiza obiectele cu origine ambigua.

Rezultatele obtinute sunt in concordanta cu constatarile anterioare, din alte cercetari efectuate in anii 2015 si 2019.

Tarile identificate dupa originea desurilor: 33,6% din deseurile colectate provin din Japonia, 32,3% din China, 9,9% din Coreea de Sud, 6,5% din SUA, 5,6% din Taiwan si 4,7% din Canada.

Contrar credintelor generale, activitatile de pescuit industrial sunt principala sursa de poluare a oceanelor. De zece ori mai multe deseuri de plastic ajung in oceane in urma activitatilor de pescuit, decat cele deversate din marile orase.

Concluzia cercetarii e ca este nevoie de o mai mare transparenta din partea industriei pescuitului si o cooperare consolidata intre tari pentru a reglementa si monitoriza generarea de deseuri din plastic.  Prin reglementari concrete ale legilor si printr-o mai mare presiune politica, putem spera la o reducere a emisiilor de deseuri din plastic.

Studiul mentionat poate fi citit aici: https://www.nature.com/articles/s41598-022-16529-0