Siliciul Organic
Siliciul organic este o molecula care contine carbon. Prezenta in multe plante, dar, de asemenea, in corpul uman, aceasta are multe virtuti, fiind in masura sa vindece multe probleme de sanatate pe termen scurt si lung.
Siliciul mineral este principalul constituent al scoartei terestre ( 27,80 % in greutate ), dupa oxigen (46.60 % ). Se gaseste in forma amorfa sau cristalina, in multe roci, cum ar fi granit, nisipuri, argile , etc . Acesta este utilizat in industrie, in multe domenii.
Siliciu organic difera de cel precedent prin prezenta uneia (sau mai multor) atom (i) de carbon, asociat (i) hidrogenului. In aceasta forma, este o parte esentiala a materiei vii – plante, animale si oameni . Siliciul organic este prezent in tot corpul uman. Se gaseste in diferite organe si glande – plamâni, splina, ficat, inima, creier, pancreas, suprarenale, timus, etc . Pielea si derivatele sale (unghii, par) contin siliciu organic in proportie semnificativa. Acesta este prezent in oase si cartilaje, cristalin, smaltul dintilor. De asemenea, este gasit in toate celulele corpului uman in cantitati variabile in functie de locatie : faciliteaza sau restabileste transportul la nivelul membranei celulare.
Siliciul organic este, de asemenea, o componenta valoroasa a tesutului conjunctiv, cel mai abundent din organism, a carui functie este de a oferi suport si conectare : cartilaj, oase, tesut adipos, tesut vascular, sânge. Tesutului conjunctiv inconjoara, de asemenea, fibrele musculare, compartimenteaza lobii de plamâni si ventriculele inimii , etc .In cadrul tesutului conjunctiv, siliciul induce sau regleaza proliferarea fibroblastelor, acestea din urma fiind responsabile de formarea de colagen si elastina. Daca luam in considerare rolul de suport si rezistenta la deteriorare, rolul sau in cresterea sau regenerarea organismelor, precum si interactiunea sa cu alte elemente, este clar ca acesta este actor important in viata .
Omul are la nastere aproximativ 7 grame de siliciu organic. Aceasta cantitate de siliciu organic scade cu vârsta. Ajuns la maturitate, omul a folosit mai mult de 80 % din siliciul organic, fiind in acelasi timp in imposibilitatea de a transforma siliciul mineral in siliciu organic. Cu toate acestea, se pot gasi doze infinite in anumite plante : coada-calului , bambus , in scoarta anumitor seminte . Siliciu organic este complet asimilabil.
Se utilizeaza ca adjuvant in:
- exfolierea unghiilor, slabirea firului de par
- bolile autoimune (colagenoze, lupus eritematos, sclerodermie etc.)
- boli de piele (psoriazis, acnee, eczema alergica)
- lipsa de calciu
- ateroscleroza, arterita
- accident vascular (prevenire si combaterea sechelelor)
- colesterol marit
- rupturi musculare, luxatii, ruperi de ligament
- osteoporoza
- reumatism (artrita si poliartrita reumatoida)
- afectiuni virale (hepatita, gripa, papilomatoza etc.)
- arsuri
- intoxicatii cu aluminiu