Bio4beauty.ro

Blog despre Produse și Cosmetice Bio/Eco, Protecția Mediului, Viață sănătoasă.

Alimentatie

Sfarsitul unei ere pentru indulcitori artificiali?

Indulcitorii artificiali se numara printre aditivii sintetici controversati. Conform unui studiu realizat de L.E.K, acesteia fac parte din lista ingredientelor pe care consumatorii americani incearca sa le evite cel mai mult.

O provocare uriasa cu care se confrunta producatorii de produse cu continut redus de zahar este de a gasi o solutie pentru a reduce continutul de zahar fara a diminua gustul produselor lor, adaugand in acelasi timp valoare nutritionala.

Guma acacia poate fi cu siguranta o optiune buna, datorita versatilitatii sale si faptului ca este un aditiv natural si sigur si o sursa de prebiotice. Guma acacia (arabica) este un produs natural obtinut din secretia (rasina) plantei de acacia. Cel mai mare producator de E414 este Sudanul. Aceasta tara realizeaza aproximativ 70-80% din productia mondiala.

Stevia este o alta optiune. Acest indulcitor cu zero calorii contine in principal steviol glicozid, care este de 10-15 ori mai dulce decat zaharoza. Corpul uman nu metabolizeaza aceste glicozide dulci, deci nu obtii calorii din stevia. Spre deosebire de indulcitorul artificial, glicozida dulce nu se descompune la caldura, ceea ce face din stevia un indulcitor excelent pentru gatit si coacere. Studiile au indicat faptul ca stevia tinde sa scada tensiunea arteriala crescuta. De asemenea, imbunatateste semnificativ starea nutritionala a pacientilor diabetici.

Eticheta curata nu mai este insa suficienta. Consumatorii cauta ca ingredientele sa aiba un impact pozitiv asupra planetei si sa fie obtinute in mod etic. De exemplu, copacii din care se extrage guma acacia joaca un rol important in combaterea schimbarilor climatice.

Indulcitorii sintetici par a fi un aliment miraculos. Nu au nevoie de pamant pentru cultivare, nu au rafinarii care provoaca fum, iar cei mai multi dintre ei trec prin corpul nostru nemetabolizati, ceea ce ii face cu 0 calorii si siguri pentru diabetici, deoarece nu le afecteaza nivelul zaharului din sange. Ingredientul perfect al viitorului!

In prezent, nu exista inca un consens cu privire la consecintele consumului de indulcitori artificiali asupra sanatatii, deoarece acestea nu au fost pe deplin investigate. Consumul de indulcitori artificiali a fost asociat cu efecte adverse precum cancerul, cresterea in greutate, tulburarile metabolice, diabetul de tip 2 si modificarea activitatii microbiotei intestinale.

Daca e sa fim obiectivi , efectele adverse au fost adesea exagerate in media. Studiile vechi au probleme metodologice mari si nu au putut fi replicate ulterior.

Intr-adevar, s-au confirmat anumite probleme legate de indulcitorii artificiali – de ex. in studiile de cohorta pe termen lung, consumul a fost asociat cu o incidenta mai mare a diabetului de tip 2, a sindromului metabolic si a evenimentelor cardiovasculare.

Legat de ipoteza ca ar ajuta la slabit, cercetarile arata rezultate mixte. Unele chiar indica efectul invers. Capacitatea indulcitorilor artificiali de a perturba microbiota intestinala poate duce la cresterea in greutate, dar acesta nu este singurul mecanism implicat aici. Acesti indulcitori va pot „confuza” organismul si va poate fi mai greu sa scapati de kilogramele in plus.