Ruj Bio
Rujul este simbolul absolut al feminitatii. In imaginatia colectiva, este imposibil de imaginat o femeie frumoasa sau un sexy, fara un strop de ruj pentru a completa rochia si atitudinea. Cu toate acestea, rujurile conventionale nu sunt cele mai indicate.
Rujul nu ar trebui sa aiba doar o culoare frumoasa, acesta trebuie sa demonstreze, de asemenea, o calitate optima de ingrijire. Baza unui ruj este compusa in principal din uleiuri si ceara. Acesta poate contine o varietate de componente, de la ingredientele cele mai naturale, pana la ingrediente pe baza de uleiuri minerale provenite din industria petrochimica.
Substantele nocive din compozitia rujurilor clasice
Pigmenti coloranti azoici, sunt fabricati chimic. Colorantii azoici pot declansa alergii. Unele dintre s-au dovedit deja a fi foarte toxice. Acestia apar pe etichetele rujurilor sub forma: CI 12085, CI 15850, CI 16035, CI 15850…etc.
Pericolele potentiale reprezentate de uleiul mineral sunt de luat in seama. Studii pe termen scurt si lung efectuate pe sobolani au aratat ca anumite uleiuri minerale si petroliere ce au fost administrate pe cale orala au avut efecte acumulative periculoase. Mai concret: rujurile contin astfel de ingrediente, care ajung in mare parte in stomacul purtatorului si sunt o sursa de pericol. Hidrocarburi si minerale pot fi identificate din lista INCI:
- Paraffinum Liquidum
- Petrolatum
- Cera Microcristallina
- Ozokerite
- Ceresin
- Paraffin
- Synthetic Wax
- Hydrogenated Polyisobutene
- Pentaeriythrityl Tetra-DI-T-Butyl Hydroxyhydrocinnamate
Doar uleiurile minerale, pentru care o valoare a dozei zilnice admise a fost determinata pot intra in compozitia produselor de ingrijire a buzelor.
Componentele chimice mentionate mais sus se regasesc in formula unor rujuri create de brand-uri cu renume, asadar pretul nu releva neaparat si calitatea.
Componenta rujului de buze bio
Rujurile bio contin compusi organici precum:
- ulei de jojoba pentru hidratare
- unt de Shea pentru a hrani buze
- ulei esential pentru parfum
- ceara
- pigmenti minerali sau de origine naturala.
Rujurile certificate BIO pot garanta:
- lipsa culorilor artificiale
- lipsa conservantilor artificiali
- lipsa Parabenilor
- nu sunt produse de origine animal
- nu contin substante chimice sau ingrediente sintetice
- nu sunt testate pe animale
Din fericire, pentru fanele machiajului bio, progrese semnificative au fost realizate in ultimii ani. Inca nu s-a inventat rujul bio care sa reziste 24h pe buze, dar o textura mai placuta pe buze si proprietati hidratante mai vizibile caracterizeaza noile rujuri bio. Culorile sunt adesea pastelate si discrete, inca fiind nevoie de unele imbunatatiri in cazul culorilor puternice.
Astfel, rujurile BIO pot fi utilizate in conditii de siguranta si reprezinta un substitut excelent al rujurilor conventionale.
In imaginile de mai sus este un ruj bio de la Lavera pe care l-am incercat si pot spune ca nu am vazut mare diferenta fata rujurile clasice la capitolul textura si rezistenta.