Rostopasca si utilizarile ei in medicina naturista
Medicina naturista a castigat teren in ultimii ani. Pe langa medicamentele prescrise de medicii specialisti, tot mai multe persoane isi indreapta atentia spre medicina naturista si avantajele ei. Plantele medicinale au inceput sa fie din ce in ce mai folosite in tratarea diferitelor afectiuni. Rostopasca, ceaiurile si tincturile preparate cu ajutorul ei sunt adevarate surse de sanatate. Informatii despre rolul ceaiului si tincturii de rostopasca in tratarea unor boli dificile!
Rostopasca, un singur remediu pentru mai multe boli
Rostopasca este o planta medicinala ale carei efecte terapeutice au fost descoperite inca din antichitate. Folosita la inceput ca remediu pentru problemele dermatologice (negi, veruci, pistrui), rostopasca este astazi o planta medicinala intrebuintata in vindecarea unor boli mai complexe.
Bogata in alcaloizi, saruri minerale, vitamina C si ulei volatil, planta de rostopasca poate fi folosita in stare naturala sau in ceaiuri si tincturi.
Ceaiul de rostopasca se recomanda in tratarea bolilor de ficat si fiere, precum si in stimularea digestiei, cresterea numarului de globule rosii, reglarea circulatiei sanguine, vindecarea bolilor cardiorespiratorii, stimularea secretiei de bila si stagnarea dezvoltarii tumorilor.
Ceaiul de rostopasca se prepara dintr-o lingura de planta uscata la 200 de ml de apa clocotita. Specialistii in medicina naturista nu recomanda mai mult de o cana de ceai pe zi, deoarece, utilizata in cantitati mari, rostopasca este toxica si provoaca voma, ameteli sau scaune cu sange.
Tinctura de rostopasca poate fi folosita, potrivit specialistilor in medicina naturista, atat intern, cat si extern. Aceasta poate fi cumparata din orice plafar si poate fi utilizata cu incredere in tuberculoza pulmonara sau pentru indepartarea negilor si verucilor (acestia din urma pot fi eliminati si cu ajutorul latexului de culoare galbena pe care il contin toate partile plantei de rostopasca). Tinctura de rostopasca poate fi intrebuintata si in cicatrizarea ranilor, in vindecarea herpesului, eczemelor, bubelor dulci, bataturilor si psoriazisului.
Pentru uz intern, tinctura de rostopasca trebuie administrata in cantitati reduse: 10-20 de picaturi pe zi diluate in aproximativ 100 de ml de apa. In uz extern, se folosesc compresele cu tinctura de rostopasca.