Bio4beauty.ro

Blog despre Produse și Cosmetice Bio/Eco, Protecția Mediului, Viață sănătoasă.

Alimentatie

Mancarea sanatoasa si frumusetea merg mana in mana

Pielea este compusa, printre altele, din celule lipidice si apa. Cu alte cuvinte, grasimi si apa. Asa ca pentru a ramane hidratata si moale, ea trebuie hranita printr-un regim alimentar concentrat pe acizi grasi de calitate (Omega 3 si 6), si multa apa (apa, supe , ceaiuri …), dar, de asemenea, si prin fructe si legume, care sunt pline de apa.

Pentru o piele frumoasa, unghii puternice si un par de vis, va recomandam:
Apa!
Pentru o hidratare profunda a pielii, bea multa apa. Nu numai pentru faptul ca hidrateaza; apa de asemenea ajuta la eliminarea toxinelor. Optati pentru apa de izvor slab mineralizata, caci apa minerala bauta in cantitati mari supraincarca rinichii. Veti gasi apa de asemenea, in ceaiuri, supe, sucuri de fructe si legume sau fructe si legume ca atare, care contin o medie de 90% apa. In schimb, sucurile si bauturile cofeinizate, trebuie limitate, deoarece acestea au un efect diuretic si sa duc la deshidratare si demineralizare.

Si mancarea bio …
Ce ar trebui sa contina alimentele ? Proteine ​​slabe, vitamina A, C, E (3 vitamine antioxidante majore), seleniu (antioxidant), vitamina B, acizi grasi esentiali de calitate buna ( Omega-3 are prioritate), probiotice, pentru a mentine flora intestinala, fier si zinc.

Proteine

Ele sunt esentiale pentru producerea de keratina, principala componenta a pielii, parului, unghiilor si smaltului dentar. Este o proteina fibroasa care contin sulf. keratina are un rol in structura si protectia impotriva agresiunilor externe. Surse de amino-acizi sulfati: fructe de mare (creveti, stridii, scoici), crucifere (varza, broccoli, conopida …), leguminoase (linte, naut, soia …), carne (de preferinta macra ), peste, galbenus de ou si peste (de preferinta mici, sardine, macrou, hamsii, de exemplu).

    Vitamina A

Aceasta vitamina este un antioxidant puternic, contribuie la reglementarea keratinei. Acesta previne ca pielea sa fie uscata si aspra. Aceasta vitamina se gaseste ca retinol in alimente de origine animala, cum ar fi unt, ficat, galbenus de ou, branza …

O gasim, de asemenea, si intr-o alta forma – provitamina A sau beta-caroten: carotenoidele sunt stocate in tesutul adipos si se transforma in vitamina A in functie de nevoile organismului.  Carotenoidele pregatesc pielea pentru bronzare prin reducerea sensibilitatii la soare. Axati-va pe fructe si legume rosii si portocalii (morcov, rosii, mango, pepene galben, dovleac, caise, …), dar, de asemenea, si pe  legumele de culoare verde inchis (spanacul, broccoli, etc) sau alge si micro-alge (Spirulina). Asociati-le si cu un pic de grasime (ulei, unt, avocado), pentru a creste absorbtia! Atentie la excesul de vitamina A, care este toxic, in special pentru femeile gravide (risc de malformatii congenitale).

Vitamina E

Antioxidant important, Vitamina E ajuta la mentinerea pielii suple si ajuta la apararea impotriva factorilor externi nocivi. Se gaseste in uleiurile vegetale, germeni de grau, seminte oleaginoase (alune, nuci, migdale), seminte si ulei de floarea soarelui, de masline …

    Grupa de vitamine B

Toate vitaminele acestui grup favorizeaza reactiile metabolice de sinteza si repararea colagenului si elastinei. Le gasiti in cereale integrale (paine, orez brun, grau integral…), proteine ​​animale (carne, peste, oua) si drojdie.

    Vitamina C

Vitamina C stimuleaza energia si serveste drept scut impotriva radicalilor liberi! Vitamina C accelereaza refacerea ADN-ului  celulelor care lupta impotriva razelor ultraviolete, ce provoaca  pielea uscata si ridurile. Pentru vitamina C, consumati : citrice (portocale, grapefruit, lamaie …), fructe exotice (kiwi, guava, papaya, mango …), fructe de padure (mure, coacaze negre, cirese, visine, afine), dar si broccoli ( care contine aproape de trei ori mai mult decat o portocala) si patrunjel (extrem de bogat in vitamina C!).

    Acizi grasi esentiali

Omega 3 si 6 limiteaza pierderile de apa din celule. Omega-3 este mai greu de gasit, fata de omega-6, care se regaseste in alimentatia noastra de zi cu zi: in nuci, seminte de in, sardine, macrou, somon, nuci, legume, galbenusuri de ou, seminte de dovleac, uleiuri de canepa, de canola… Gra­simile nesaturate Omega-3 sunt substante pretioase, putand fi gasite in pestii grasi din apele reci, cum ar fi so­mo­nul, ma­croul sau heringul.

Fier

Principalul dusman al sanatatii noastre? Deficitul de fier este de asemenea cunoscut sub numele de anemie. Femeile sunt cele mai afectate. Asa ca nu ezitati sa preferati anumite alimente bogate in fier. Atentie la ceai (si cafea), care impiedica absorbtia acestuia! Prin urmare, consumati ceaiul dupa ce au trecut in jur de 2 ore de la ultima masa. Fierul se dovedeste a fi foarte eficient impotriva unghiilor si parului fragil.

ATENTIE: Nu suplimentati aportul de fier, fara a face un test de sange inainte! Fierul este un oxidant

Zinc

In cazul deficitului de zinc, exista riscul de a constata tulburari ale pielii, unghiilor si parului. Suplimentarea cu zinc este adesea prescrisa in cazul persoanelor afectate de acnee. Acesta este un element esential pentru sinteza proteinelor si diviziunea celulara. Sursele cele mai bune de zinc sunt stridiile, pestele si fructele de mare, carnea si ficatul. Daca nu mancati regulat aceste alimente, puteti opta pentru germeni de grau, branzeturi si fructe cu coaja tare, paine, grau, varza, spanac, piersici, portocale, rosii, drojdie, leguminoase , cereale integrale, fasole …

Seleniul,  in combinatie cu zinc si vitamina E, sunt esentiale pentru sanatatea si frumusetea parului .
  

  Probiotice

O flora intestinala sanatoasa este reflectata pe piele. Prin urmare, trebuie sa va rasfatati intestinele cu o cura periodica de probiotice, lacto-fermentate, cum ar fi mancarurile din varza (de preferat cruda sau usor fiarta), chefir, muraturi…. Imbunatatirea permeabilitatii florei intestinale limiteaza dezvoltarea bacteriilor patogene si trecerea lor prin membrana.
Probioticele au un beneficiu major in cazul tulburarilor intestinale care pot aparea dupa un tratament cu antibiotice, de exemplu. Probioticele pot de asemenea preveni  „diareea calatorului” si  ajuta la  intarirea sistemului imunitar in timpul perioadelor sensibile (frig, stres, boala) …

    Suplimente nutritive

Bogate in vitamine, suplimentele nutritive pot da un impuls sanatatii noastre.

De obicei, atunci cand se vorbeste despre produse alimentare organice,  oamenii cred ca depaseste bugetul alocat in mod normal pentru alimente . Este posibil sa mananci bio si sa nu cheltuiesti prea multi bani ? Desigur !

Va vom arata ca produsele alimentare de calitate nu costa neaparat mai mult. Cu toate acestea, sa nu ne amagim pe noi insine ca a mananca mai sanatos nu implica efort.

  1. Alimente de la sursa. Pentru a reduce costurile, ocolind pur si simplu schemele comertului cu amanuntul cumparati direct de la producatori. Acest lucru limiteaza intermediarii si transportul. Cei care au bunici sau rude la tara sunt mai norocosi, dar pietele alimentare sau cunostintele anturajului vostru va pot ajuta in procurarea de alimente naturale si implicit sanatoase, direct de la sursa.
  2. Cumpara la vrac! Produsele bio se gasesc in mai multe magazine specializate, traditionale sau online si chiar in unele supermarket-uri, la vrac. Acest tip de abordare elimina ambalajele, reduce cantitatea de deseuri si, costa si mai putin cumparate in cantitati mari, la vrac.
  3. Gatiti! Asa cum spuneam, sa mananci mai sanatos necesita ceva efort si gatitul este o parte din el, dar va deveni rapid o placere. Gatiti legumele din gradina sau cele cumparate din piata, de la producatori autohtoni, care, va costa mult mai ieftin decat de-a gata preparate.
  4. Mananca alimente de sezon! Produsele de sezon sunt mult mai ieftine atunci cand le cumparat la momentul potrivit. Asa ca, in timpul iernii eliminati rosiile, castravetii, capsunile si ciresele din cos!
  5. Mananca mai putina carne! Nu este nevoie sa mananci carne in fiecare zi si este mai bine sa se evite consumul de carene seara.
  6. Redescopera fasolea! Fasole, linte, mazare, soia… e mai avantajos sa inlocuiesti carnea cu aportul lor de proteine ​.

Cumparati doar ceea ce aveți nevoie

Pentru a manca mai ieftin si mai bine, ar trebui să fiti conștienți de ceea ce cumperati si nu va lasati pacaliti. Cumparati doar ceea ce aveti nevoie, și nu pentru că este o reducere sau pentru că poate veți avea nevoie de ceva anume mai târziu.