Bio4beauty.ro

Blog despre Produse și Cosmetice Bio/Eco, Protecția Mediului, Viață sănătoasă.

Protectia MediuluiViata sanatoasa

Impactul negativ al deseurilor din plastic, metal sau sticla asupra mediului

Poluarea reprezinta introducerea directa sau indirecta a unor contaminanti nocivi in aer, apa sau sol. Acesti contaminanti pot avea efecte grave asupra ecosistemelor, facand viata mai dificila oamenilor, plantelor si animalelor. Copiii si persoanele in varsta sunt deosebit de sensibile la efectele acestor toxine. In multe cazuri, expunerea la poluare are un efect cumulativ asupra organismului.

Impactul deseurilor asupra mediului

Gunoiul este inestetic si periculos. De multe ori, gunoiul este format din deseuri din plastic, metal sau sticla – materiale care nu se descompun foarte greu in mediul inconjurator. Oamenii, in special copiii, pot fi grav raniti de o sticla sparta sau de o bucata de metal ruginit aruncata. Gunoiul este mortal pentru fauna salbatica si animalele marine. Gunoiul de pe strada ajunge in canalizari, si, in cele din urma, ajunge in ocean, punand in pericol viata milioanelor de vietati.

Stiai ca…

  • Pachetul de lapte (Tetra pack) se descompune in 5 ani?
  • Nailonul se descompune in 40 de ani?
  • Pungile de plastic sau celofan se descompun de la 15 pana la 1000 de ani?
  • Sticla nu se descompune niciodata (1,000,000 de ani)?
  • Sticlele de plastic, canistrele si bidoanele din plastic nu se descompun niciodata (cel putin unele componente)?
  • Conservele din aluminiu se descompun in 80 – 100 de ani?

In schimb, hartia si bumbacul se descompun in 1-3 luni.

Conform organizatiei GreenPeace, 12% din deseurile menajere sunt ambalaje din plastic, iar majoritatea acestora ajung la gropile de gunoi.

Reciclarea unei tone de sticle de plastic economiseste 1,5 tone de emisii de carbon. Acesta este echivalentul emisiilor de CO2 provenite din arderea a 463 de litri de combustibil.  Reciclarea unei singure sticle de plastic poate economisi suficienta energie pentru functionarea unui bec de 60W timp de 6 ore.

Cu fiecare tona de hartie reciclata putem salva: 17 copaci, 31.780 litri de apa sau suficienta energie pentru a alimenta o locuinta timp de 6 luni.

Cum putem contribui noi la diminuarea si la eradicarea poluarii?

Aproape 90% din continutul cosului de gunoi poate fi reciclat si refolosit. Asa ca fii responsabil, recicleaza!

  • Spune “NU” pungilor si gentilor din plastic sau din materiale non-biodegradabile. Folosind genti ecologice fabricate din iuta, bumbac si panza naturala, contribuim si noi la diminuarea factorilor poluanti.
  • Foloseste masina personala, doar atunci cand ai cu adevarat nevoie de ea. Masinile sunt in mare parte responsabile pentru distrugerea calitatii aerului. Alege un mijloc de transport in comun, bicicleta sau mersul pe jos.
  • Fii un consumator responsabil! Refoloseste lucrurile in loc sa cumperi altele noi, repara obiectele stricate in loc sa le arunci, recicleaza.
  • Utilizeaza produse cosmetice si produse de ingrijire personala ecologice, care contin ingrediente naturale, ce nu afecteaza pielea si mediul inconjurator. Produsele naturale/bio/ecologice au un proces de fabricatie care respecta mediul inconjurator si sunt ambalate in materiale biodegradabile sau reciclabile.
  • Foloseste detergenti si produse de curatenie ecologice care nu reprezinta un pericol pentru organism si pentru mediul inconjurator.
  • Invata-ti copii sa recicleze si sa aprecieze mediul inconjurator. „Educatia este cea mai puternica arma ce o putem folosi pentru a schimba lumea.” – Nelson Mandela

Tu cum contribui la diminuarea efectelor poluarii?