(P) Economia circulara asigura viitorul planetei. Beneficii, Reglementari UE, Solutii.
Pe fondul schimbarilor climatice, problemelor generate de deseuri, poluare si accesului din ce in ce mai limitat la resursele naturale a aparut necesitatea de a adopta urgent o economie circulara.
Ce este Economia Circulara si de ce este importanta?
Economia Circulara este un sistem care contribuie la minimizarea deseurilor prin reutilizarea, repararea, refabricarea sau reciclarea produselor. Aceasta targeteaza intregul ciclu de viata al unui produs (productie, consum, deseuri, inovatii si investitii) si este o alternativa necesara la economia liniara, bazata pe modelul „folosim-producem-consumam-aruncam”.
In medie, un cetatean european genereaza aproximativ 5.2 tone de deseuri, dintre care doar o cota limitata (37,9%) este reciclata (Eurostat, 2018). O mare parte din restul deseurilor ajung in gropile de gunoi sau incineratoare. De asemenea, 505 kg de deseuri municipale pe cap de locuitor au fost generate in UE in 2020, Romania situandu-se sub medie (287 kg) (Eurostat).
Reglementari UE pentru accelerarea tranzitiei spre o economie circulara
Punctul de start este 2015, cand Comisia Europeana a adoptat un plan de actiune ambitios si a inceput sa implementeze, de-a lungul anilor, o serie de masuri pentru a accelera tranzitia UE spre o economie circulara. Legislatia UE a fost revizuita pentru a include obiective clare de reciclare si reducere a poluarii si un plan pe termen lung pentru gestionarea moderna a deseurilor.
Tranzitia catre economia circulara ar putea creste productivitatea resurselor Europei cu 30% pana in 2030, creand in acelasi timp 2 milioane de locuri de munca suplimentare, generand economii de 600 de miliarde EUR pe an.
Comisia Europeana a stabilit o lista de sectoare prioritare in economia circulara si nr.1 pe lista este plasticul.
Directiva (UE) 2019/904 isi propune sa previna si sa reduca impactul anumitor produse din plastic asupra mediului, in special prin garantarea faptului ca produsele din plastic de unica folosinta (SUP), pentru care exista alternative mai durabile si la preturi accesibile, nu pot fi introduse pe piata. Astfel, statele membre ale UE au obligatii legate de reducerea considerabila a consumului anumitor SUP pentru care nu exista alternativa (pahare de baut, recipiente cu alimente preparate pentru consum imediat), monitorizarea consumului acestor produse de unica folosinta, colectare separata si cerinte de proiectare pentru sticlele SUP.
Directiva stabileste un obiectiv de colectare de 90 % de reciclare a sticlelor de plastic SUP pana in 2029 (cu un obiectiv intermediar de 77 % pana in 2025). Aceste sticle ar trebui sa contina cel putin 25 % plastic reciclat la fabricarea lor pana in 2025 (pentru sticlele PET) si 30 % pana in 2030 (pentru toate sticlele).
Directiva (UE) 2019/904 prevede si o responsabilitate extinsa a producatorului, care trebuie sa acopere costurile pentru colectarea si curatarea deseurilor, pe principiul „poluatorul plateste”.
Incepand cu ianuarie 2021, a intrat in vigoare taxa de 800 €/tona pentru plasticul nereciclat. Statele membre UE au obligatia de a monitoriza cantitatea de deseuri de ambalaje nereciclate si obligatia pastrarii documentelor justificative aferente pentru o perioada de 5 ani, pentru o urmarire corecta si transparenta a situatiei.
Prin urmare, serviciile de management al deseurilor au nevoie de tehnologii economice si scalabile pentru a aplica politicile corecte de stimulare si pentru a-si creste ratele de recuperare in vederea respectarii legislatiei UE.
Solutii moderne pentru deseurile stradale si cele din spatiile comerciale
Promovarea economiei circulare se poate realiza local prin solutii tehnologice fiabile, eficiente si smart, care sa implice toti actorii: cetatenii, producatorii si afacerile locale, companiile de management al deseurilor si autoritatile locale.
Astazi vorbim de cosuri de gunoi inteligente pentru orase inteligente, datorita inovatiilor tehnologice. De exemplu, solutiile RecySmart, dezvoltate de Candam, reprezinta o alternativa rentabila pentru RVM-urile actuale si o solutie eficienta pentru deseurile stradale.
RecySmart este un cos de gunoi inteligent ce colecteaza multiple tipuri de ambalaje reciclabile (doze aluminiu, sticle, pet-uri, cutii tetrapack), cu sisteme brevetate de scanare si detectare a materialului si soft care inregistreaza date in cloud despre cine, ce, cand si unde recicleaza. Prin conectarea la aplicatia de pe telefonul mobil, cetatenii sunt recompensati cand recicleaza, iar companiile de management al deseurilor si/sau autoritatile locale au acces la o platforma online care centralizeaza toate datele legate de reciclare.
Distribuitor: ADS Romania.
Fabricile, depozitele, administratiile publice locale pot gestiona mai bine deseurile cu ajutorul preselor de balotat. Presele produc baloti compactati, mai usor de depozitat si transportat catre centrele de reciclare. Presele de balotat pot compacta o gama variata de deseuri – carton, PET, cutii de aluminiu, materiale plastice si textile, polistiren, metale…
(sursa imagini: ADS Romania)
Presele de balotat contribuie la un oras mai curat, economisind resurse importante precum timp, spatiu, energie si bani. Toate aceste beneficii au un impact direct asupra mediului inconjurator si asupra locuitorilor.
Economia circulara asigura viitorul planetei prin reducerea presiunii asupra mediului inconjurator, o mai mare securitate a aprovizionarii cu materii prime, cresterea competitivitatii, stimularea inovarii, stimularea cresterii economice. Prin schimbarea mentalitatilor si cu ajutorul inovatiilor tehnologice, contribuim cu totii la un viitor mai bun.
Surse de informare:
- https://www.europarl.europa.eu/news/ro/headlines/economy/20151201STO05603/economia-circulara-definitie-importanta-si-beneficii
- https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Waste_statistics
- https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Municipal_waste_statistics
- https://ec.europa.eu/environment/green-growth/
- https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/HTML/?uri=LEGISSUM:4393034
- https://www.mbtro.com/sisteme-inteligente/recysmart-candam-sisteme-inteligente/
- https://www.mbtro.com/prese-balotat/