Detergent de rufe ecologic vs. convențional + rețetă detergent de rufe home made
Pentru a trăi o viață „verde” și sănătoasă, există multe schimbări pe care le putem face în diverse aspecte ale vieții noastre. Una din schimbările pe care le putem face este alegerea unui detergent de rufe BIO sau ecologic. Cei mai mulți oameni ar dori să scape de produsele poluante din casele lor. Din păcate, când alegerea dintre sănătos / ecologic si ieftin si eficient se impune, ultima opțiune este preferată.
Despre detergenții convenționali
Generalități și puțină chimie…
Când ne uităm la cutiile detergenților de rufe din rafturile magazinelor, vedem, de obicei, ingrediente care nu înseamnă nimic pentru noi sau constatăm că un detergent nu are ingredientele enumerate.
Dacă veți analiza mai multe etichete, veți observa sufractanți sau tensioactivi ca un ingredient comun găsit în detergenții de rufe. Acest ingredient este un agent de umectare care ajută apa să penetreze materialele textile. Agenții tensioactivi eliberează benzen în mediul înconjurător. Benzenul este o toxină care este considerată a fi responsabilă pentru diverse forme de cancer.
Există 2 tipuri de surfractanți :
- Anionici (cei mai utilizați), care nu sunt biodegradabili și poluează mediul înconjurator . Aceștia se obțin din materii prime petroliere. Un exemplu de surfractant anionic : alchibenzensulfonat de sodium.
- Surfractanți obtinuți din grăsimi animale, uleiuri și hidrați de carbon, care sunt regenerabili și nu poluează mediul inconjurător.
Pe lângă sufractanții neionici si sufractanții aniotici, în conținutul fiecărui detergent de rufe, indiferent de marcă, întâlnim și următoarele ingrediente: agenți de inălbire pe bază de oxigen activ, fosfați și fosfonați, enzime, parfumuri sintetice.
Multe dintre substanțele chimice care sunt utilizate în detergenții de rufe de marcă nu au niciun scop real în curătarea hainelor noastre. Ele sunt pur și simplu adăugate pentru ca hainele noastre sa pară mai albe sau mai strălucitoare în ochii noștri. In timp, expunerea la aceste substanțe chimice poate provoca alergii.
Coloranții sintetici sau parfumurile sintetice sunt ingrediente care pot fi extrem de dăunătoare persoanelor care au pielea sensibilă sau alergii, dar din pacăte acestea sunt găsite în cele mai populare branduri de detergenți de rufe.
Fosfații sunt un poluant de apă cunoscut și au provocat pagube considerabile în mediului nostru în ultimii zeci de ani. Utilizarea fosfaților a fost aprig dezbătută în ultimii ani, printre efectele lor nocive cunoscute sunt uciderea peștilor și plantelor, aspect care afectează echilibrul întregului nostru sistem ecologic.
Produsele chimice toxice găsite în detergenții de rufe prezintă un pericol pentru mediul înconjurător prin intermediul apei. Dar ghici ce? Ele pot deteriora, de asemenea, pielea ta, iar unele arome sintetice pot degaja vapori pe care ii inhalezi atunci când miroși hainele uscate.
Ce putem face noi, consumatorii de produse de curățare de uz casnic? Răspunsul este simplu. Putem începe sa cumpăram detergenți de rufe BIO.
Beneficii detergenți de rufe ecologici
Detergenții de rufe BIO nu conțin clor, fosfați sau alte substanțe chimice care sunt periculoase pentru sănătatea noastră. Acești detergenți sunt mai blânzi, mai sănătosi și mai sigur de utilizat.
Pe scurt, beneficiile lor sunt:
- 100% origine naturală
- eficacitate profesională și ecologică
- agenți de suprafată de origine vegetală
- parfumuri 100% naturale
- certificați Ecocert
- fără conservanți, fără organisme modificate genetic, fără coloranți
- nu sunt testați pe animale.
Detergenții 100% naturali sunt de obicei de 2 ori mai scumpi față de brandurile tradiționale renumite, dar se merită atunci când se iau în considerare avantajele acestora.
Detergent de Rufe Bio pentru copii, de la Sodasan :
Preț : 35,87 lei
Gramaj : 1,2 kg
1.2 kg este suficient pentru 21 spălari în zonele cu apă moale şi de duritate medie.
Detergent cu floare de bumbac Born To BIO
Preț : 57,51 lei
Concentrat 1l=3l (25 de spalari).
Cum să faci propriul detergent ecologic chiar la tine acasă!
Utilizarea materialelor comune de uz casnic pentru curățare, precum sucul de lămâie, oțetul alb și bicarbonatul de sodiu, este o modalitate de a contribui la un mediu mai curat. Materiale obișnuite de uz casnic pot fi folosite pentru o gamă largă de produse de curățare.
Vă propun o rețetă simplă prin care puteți fabrica un detergent de rufe ecologic la voi acasă:
Articole de care veți avea nevoie:
- săpun organic
- răzătoare
- 1 bol
- borax
- sodă sau bicarbonat de sodiu
- lingură din lemn
- container de depozitare cu capac etanș
Pasul 1:
Dați prin răzătoare săpunul solid ecologic preferat, până când veți obține 1 cană de fulgi de săpun.
Pasul 2:
Amestecă într-un bol fulgii de săpun cu 1/4 ceașcă de bicarbonat de sodiu sau sodă de spălat, și 1/2 ceașcă de borax.
Pasul 3:
Se amestecă ingredientele cu o lingură de lemn până când acestea devin omogene. Se toarnă amestecul într-un recipient de plastic cu capac etanș.
In funcție de cantitatea de rufe din mașina de spălat se dizolvă 1 sau 2 linguri de amestec.