Consumul de ceai imbunatateste sanatatea creierului
Un studiu recent, condus de cercetatori de la Universitatea Nationala din Singapore (NUS), a dezvaluit ca persoanele care obisnuiesc sa bea ceai au regiunile cerebrale mai bine organizate, lucru asociat cu o functia cognitiva sanatoasa, in comparatie cu cei care nu au consumat ceai. Echipa de cercetare a facut aceasta descoperire dupa ce a examinat datele de neuroimagistica a peste 36 de adulti.
„ Rezultatele noastre ofera primele dovezi privind contributia pozitiva a consumului de ceai la structura creierului si sugereaza ca consumul de ceai are in mod regulat un efect protector impotriva declinului ce apare odata cu inaintarea in varsta, in organizarea creierului„, a explicat seful echipei, profesor asistent Feng Lei, din cadrul departamentului de Medicina Psihologica la Scoala de Medicina NUS Yong Loo Lin.
Cercetarea a fost realizata impreuna cu colaboratori de la Universitatea Essex si Universitatea din Cambridge, iar rezultatele au fost publicate in revista stiintifica Aging la 14 iunie 2019.
Beneficiile consumului regulat de ceai
Studiile anterioare au demonstrat ca aportul de ceai este benefic pentru sanatatea umana, iar efectele pozitive includ imbunatatirea starii de spirit si prevenirea bolilor cardiovasculare. De fapt, rezultatele unui studiu longitudinal condus de Asst Prof Feng, publicat in 2017, au aratat ca consumul zilnic de ceai poate reduce riscul de declin cognitiv la persoanele in varsta cu 50%.
Echipa de cercetare a recrutat 36 de persoane cu varsta peste 60 de ani si a adunat date despre sanatatea, stilul lor de viata si bunastarea psihologica. Participantii varstnici au fost, de asemenea, supusi unor teste neuropsihologice si de imagistica prin rezonanta magnetica (RMN). Studiul a fost realizat din 2015 pana in 2018.
Dupa analizarea performantei cognitive a participantilor si a rezultatelor imagistice, echipa de cercetare a descoperit ca persoanele care au consumat, ceai verde, ceai oolong sau ceai negru de cel putin patru ori pe saptamana timp de aproximativ 25 de ani aveau regiuni cerebrale interconectate intr-un mod mai eficient.
„Luati ca exemplu analogia traficului rutier: considerati regiunile creierului ca destinatii, in timp ce conexiunile dintre regiunile creierului sunt drumuri. Cand un sistem rutier este mai bine organizat, circulatia vehiculelor si a pasagerilor este mai eficienta si utilizeaza mai putine resurse. In mod similar, atunci cand conexiunile dintre regiunile creierului sunt mai structurate, procesarea informatiilor poate fi efectuata mai eficient „, a explicat prof. Feng.
Urmatorul pas in cercetare
Deoarece performantele cognitive si organizarea creierului sunt complexe, sunt necesare mai multe cercetari pentru a intelege mai bine modul in care functii precum memoria ies la iveala din circuitele creierui, si posibilele interventii pentru a conserva mai bine cognitia in timpul procesului de imbatranire. Asst prof. Feng si echipa sa intentioneaza sa examineze efectele ceaiului, precum si compusii bioactivi din ceai pot avea asupra declinului cognitiv.
Sursa informatiilor:
http://www.nus.edu.sg/
https://www.aging-us.com/article/102023/text