(P) Cele mai importante fibre naturale
Nu trebuie sa fii un specialist in domeniul tesaturilor ca sa ai cunostinte minime despre materialele din care sunt confectionate hainele, accesoriile sau obiectele de design interior. Aducem in prim plan informatii utile despre tesaturi si mai ales despre principalele fibre naturale, fiecare dintre acestea avand caracteristici pe care trebuie sa la cunoasteti inainte de a achizitiona un produs.
Matasea, una din fibrele de calitate
Cu totii avem o imagine asupra matasii, acel material fin pe care il atingem cu atata placere. Despre matase se stie ca se obtine cu ajutorul viermilor de matase, calitatea si metodologia de obtinere indicandu-ne doua tipuri de matase, una din dud si o alta categorie denumita matase salbatica. Asa cum afirmam anterior, matasea este un material extrem de fin, de cele mai multe ori lucios, folosit in dese randuri pentru o izolare perfecta a organismului uman. Ofera o protectie sporita la temperaturi, fie ca sunt scazute sau ridicate, se sifoneaxa extrem de greu si are o sensibilitate sporita la frecare, fapt care nu o plaseaza in randul materialelor predispuse la uzura. O alta sensibilitate a matasii se refera la expunerea indelungata la lumina puternica si temperaturile ridicate, reactiile indicand o pierdere a culorii precum si o tendinta de ingalbenire.
Inul, o planta cu origini in indeparata Asie
Cu origini in Asia, mai exact in India, inul este o planta din care se obtin fibre naturale de o calitate foarte ridicata. Purtat in perioade sezonului cald, inul va ofera o tendinta de racorire, tocmai din acest motiv se opteaza pentru numeroase tesaturi din in comercializate in fiecare vara. Cu un aspect neted si moale, inul este utilizat indeosebi in productia de articole vestimentare, indiferent ca ne referim la rochite, fuste, genti sau chiar pantofi, cat si in fabricarea diverselor obiecte de design interior: lenjerii, draperii sau mochete.
Daca ar fi sa punctam un dezavantaj al inului, vom face o paralela intre el si matase, inul fiind un material predispus la sifonare si destul de greu de nuantat in culorile preferate.
Bumbacul, baza industriei textile
Produs cu ajutorul fibrei naturale extrasa din fructul celebrei plante de bumbac, acest material are o culoare alb-galbuie, procesul de inalbire fiind posibil datorita aplicarii unui oxidant. De asemenea, se poate apela la mercerizare, un proces prin care fibrele de bumbac sunt tratate cu hidroxid de sodiu atat pentru a oferi o culoare alba materialului cat si pentru a spori rezistenta si netezimea.
La baza, bumbacul se caracterizeaza a fi o tesatura care nu provoaca alergii, acesta fiind principalul motiv pentru care producatorii de tesaturi mizeaza pe bumbac si nu pe alte fibre similare. O problema a oricarei tesaturi din bumbac este lipsa elasticitatii, rezolvarea fiind posibila prin adaugarea in diverse procente a altor fibre ceva mai maleabile, rezultatul fiind de multe ori un articol textil de o calitate ridicata.
Lana de cea mai buna calitate este confectionata din blana oilor
Alaturi de bumbac, lana pare a fi unul dintre materialele preferate de producatorii de tesaturi datorita unor proprietati neregasite la alte fibre. Este moale, pastreaza extrem de bine caldura si foarte usor de prelucrat, proprietati care o plaseaza in topul preferintelor privind productia de haine groase(pulovere, veste, geci) sau chiar a mochetelor si a covoarelor.
O alta lana de calitate este cea provenita din blana caprelor crescute in zonele montane sau chiar a lamelor, proprietatile de baza fiind pastrate in proportii covarsitoare: un bun izolator termic, elasticitate sporita, maleabilitate, sifonare greoaie si o absorbtie minima a mirosurilor din jur.