BIO/Organic, natural sau eco? Care-i diferenta?
La ce se refera fiecare din acesti termeni si care este diferenta dintre ei.
Bio sau organic sunt termeni sinonimi, au aceeasi semnificatie. Folosirea lor depinde de termenul impuns intr-o anumita zona geografica. De exemplu: in spatiul anglo-saxon, SUA si Canada se foloseste termenul organic, in spatiul german se foloseste oficial termenul ecologic dar este popular si bio, iar in spatiul italian sau in Ungaria termenul folosit este cel de bio.
Trebuie stiut faptul ca exista produse bio cetrificate si exista produse bio fara certificari (acestea au doar ingredientele certificate, cateva sau fiecare in parte dar nu si produsul finit), produsele finite fara certificat nu au pe eticheta nicio sigla a vreunui organism de certificare, au insa specificatii la ingrediente.
Produse finite organice/bio
Produsele finite certificate pot fi:
- 100% organice/bio, in acest caz toate ingredientele sunt organice/bio
- certificate, dar contin si ingrediente care nu sunt organice/bio, ba mai mult, contin si cateva procente de ingrediente de sinteza (in fuctie de criteriile mai mult sau mai putin permisive ale organismelor de certificare, sunt care accepta chiar si doar 10% din ingrediente sa fie bio)
Ingrediente (materii prime) organice/bio
Ingredientele (materiile prime) organice/bio nu contin niciun fel de compusi chimici, sintetici, modificati genetic, provin din plante crescute in zone nepoluate, fara fertilizatori, fara insecticide sau pesticide, nemodificate genetic.
Se utilizeaza cele mai sanatoase plante, cultivate chiar si biodinamic, sau crescute in mod natural in zone salbatice fara interventie umana, recoltate cu moderatie. Acestea din urma sunt recoltate din zone nepoluate, virgine, care constituie habitatul lor natural.
Ecologic
Daca un produs este bio, va fi si ecologic, insa reversul nu este neaparat valabil. Ecologic inseamna ca acest produs respecta reglementarile de mediu, in principiu referindu-se la faptul ca nu este poluat solul, fiind eticheta unei agriculturi naturale. Ingredientele unui produs ecologic pot proveni fie din agricultura naturala, fie din agricultura biologica, deci nu sunt neaparat organice. Deasemenea trebuie urmarit la ce anume face referinta termenul de ecologic de pe eticheta unui produs: la ingrediente, la productie, ambalaje, etc.
Un alt aspect foarte important la care face referire termenul de ecologic este protectia animalelor si respingerea ferma a testarii produselor sau ingredientelor pe animale, in orice etapa de productie.
Exista insa si conceptul de agricultura ecologica, care este asociat cu agricultura organica iar in unele tari acesti termeni sunt sinonimi (Romania, Franta). ,”Agricultura ecologica”, termen protejat si atribuit de U.E. Romaniei pentru definirea acestui sistem de agricultura este similar cu termenii ”agricultura organica” sau “agricultura biologica” utilizati in alte state membre.
Produsele ecologice sunt si ele certificate de catre organisme de certificare autorizate.
Natural
Auzind cuvantul NATURAL, ne gandim ca este existent in natura sau creat de natura, prin urmare neartificial. Ceea ce nu inseamna ca este si benefic pentru organism sau ca poate fi folosit fara riscuri: petrolul este natural, azbestul, talcul, plumbul la fel, si asa mai departe.
La produsele cosmetice problema este ca aceste produse “naturale”, chiar daca sunt facute numai din plante, tot contin substante chimice de sinteza. In primul rand, plantele respective probabil ca au fost tratate cu fertilizanti, hormoni sau pesticide, substante care trec si in produsul finit. In al doilea rand, ca sa reziste pe raft, produsele finite contin conservanti, iar ca sa aiba un aspect placut contin coloranti. In mod evident, un asemenea produs nu este nici pe departe natural.
Despre organismele de certificare, si sigle
In prezent exista din ce in ce mai multe etichetari ce dau asigurari privind calitatea cosmeticelor BIO sau naturale. Dar, datorita acestui numar tot mai mare de etichete, informatiile incep sa devina confuze. Se fac incurcaturi intre etichetele BIO si organismele de certificare.
Organismele de certificare cele mai raspandite sunt: Ecocert, Eco-control, Natrue, ICEA, Cosmebio, Soil Assotiation, Demeter, BDIH (natural, nu si bio) si multe altele.
Surse : http://www.sanatatesiviata.ro/