Bio4beauty.ro

Blog despre Produse și Cosmetice Bio/Eco, Protecția Mediului, Viață sănătoasă.

Viata sanatoasa

15 substante chimice toxice de evitat in produsele cosmetice

Tu stii ce contin produsele tale cosmetice ?

Te-ai uitat vreodata pe eticheta produselor tale cosmetice si nu ai recunoscut sau nu ai stiut ce e cu acele ingrediente ? Este o situatie destul de comuna, caci produsele de ingrijire personala si produsele cosmetice au o lista lunga de ingredienti cu denumiri chimice confuze. Daca nu esti un chimist, exista unele resurse, care te ajuta sa intelegeti ingredientele folosite in produsele tale.

Cosmeticsinfo.org, isi propune sa ofere informatii concrete, stiintifice cu privire la ingredientele cel mai frecvent utilizate in produsele cosmetice si produsele de ingrijire personala din Statele Unite. Acesta este sponsorizat Consiliului Produselor de ingrijire personala.  Site-ul contine informatii despre siguranta de testare si reglementarea cosmeticelor si produselor de ingrijire personala si a ingredientelor acestora. Site-ul are, de asemenea, o baza de date detaliata a ingredientilor existenti in produsele cosmetice care va permite sa efectuati cautari dupa numele ingredientului.
15 substante chimice toxice de evitat in cosmetice

Un adult foloseste in medie 9 produse de ingrijire personala pe zi, ce contin aproximativ 120 de substante chimice, dintre care multe sunt incomplet testate pentru toxicitate. Acesta este motivul pentru care Natural Cosmetic News vrea sa va ofere o lista cu 15 substante chimice toxice de evitat in produsele de ingrijire personala. Si sa fiti constienti, doar pentru ca o companie pretinde ca produsele sale sunt naturale nu inseamna ca intr-adevar sunt. Cititi lista de ingrediente cu atentie.

Natural Solutions magazine, in colaborare cu Whole Foods Market, a creat urmatoarea lista de ingrediente toxice pe care nu le doriti in ingrijirea dumneavoastra personala si in produsele cosmetice.

  1. Parfumurile sintetice contin adesea ftalati, produse chimice sintetice utilizate in mod obisnuit pentru a stabiliza parfumurile si a face plasticul mai maleabil. Acesti perturbatori endocrini imita hormonii si pot modifica dezvoltarea genitala. Evitati produsele care au in lista ingredientilor parfumurile sintetice exceptia cazului in care eticheta precizeaza ca este derivat din uleiuri esentiale. Termeni in limba engleza sunt: synthetic fragrances si
  2. Parabenii, omniprezenti in ingrijirea pielii, pentru conserva alte ingrediente si extinde durata de viata a unui produs de raft, dar aceste substante chimice antimicrobiene, de asemenea, au efecte hormonale perturbatoare.
  3. Ureas, in mod oficial cunoscute sub numele de diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea, or DMDM hydantoin and sodium hydroxymethyl-glycinate, sunt conservanti care au potentialul de a elibera formaldehida in cantitati foarte mici si sunt o cauza primara de dermatita de contact.
  4. 1,4-dioxan, un cancerigen chimic, este creat atunci când ingredientele sunt prelucrate cu oxid de etilena derivat din petrol. Compusii etoxilati includ sodium laureth sulfate si polyethylene glycol (adesea enumerate ca PEG). Pentru a evita aceasta, evitati sa cumparati orice produs cu urmatoarele ingrediente: myreth, oleth, laureth, ceteareth (sau orice alt-ETH), PEG, polietilena, polyethylene glycol, polixilena sau oxynol.
  5. Petrochemicalele sunt produse petrochimice derivate din titei. Ingrediente pe baza de petrol, cum ar fi petrolatum, ulei mineral, si parafina (derivate din surse non-regenerabile) formeaza o bariera atunci când este aplicat pe piele si nu permite acesteia sa respire si poate bloca porii.
  6. MEA / DEA / TEA sunt „amine” (compusi de amoniac) si poate forma nitrozamine daunatoare, atunci când vin in contact cu nitrati. Utilizate ca agenti de spumare, stabilizatori sintetici, si pentru a ajusta pH-ul din cosmetice, ele pot provoca reactii alergice, iritatii oculare, uscarea parului si a pielii.
  7. Sulfati, cum ar fi lauril de sodiu si laureth de sodiu, sunt detergenti duri care se regasesc in produsele de curatare, in compozitia sapunurilor sau sampoanelor. Adesea, derivate din petrol, sulfatii po proveni, de asemenea, din uleiuri vegetale din nuca de cocos si alte uleiuri vegetale care sunt contaminate cu pesticide. Sulfatii pot provoca iritatii oculare si eruptii cutanate.
  8. Substante chimice din cremele de protectie solare, cum ar fi oxybenzone si octilmetoxicinamatul, s-au dovedit a perturba activitatea sistemului endocrin. Dioxid de titan si oxid de zinc sunt alternative mai sigure.
  9. Ioni poliatomici (en. Quats), cum ar fi clorura de benzalconiu, clorura de disteardimonium, bromura de cetrimoniu, si clorura de cetrimoniu sau in engleza benzalkonium chloride, steardimonium chloride, cetrimonium bromide, cetrimonium chloride, dau o sarcina pozitiva balsamurilor de par in scopul de a preveni electrizarea.
  10. Compusi antibacterieni, cum ar fi triclosan si clorfenezina (en. chlorphenesin), nu se descompun in mediu si pot contribui rezistentei bacteriene.
  11. Polimeri sintetici, cum ar fi poliacrilat de sodiu (en. sodium polyacrylate) si carbomer, provin din petrol si dau vascozitate la produse de ingrijire a pielii.
  12. Culorile sintetice sunt realizate din gudronul de huila (en. coal tar). Ele contin saruri de metale grele care pot depune toxine pe piele, provocând iritarea pielii. Studiile la animale au aratat ca aproape toate dintre ele sunt cancerigene. Acestea vor fi etichetate ca FD & C sau D &C, urmate de o culoare si un numar.
  13. Chelatori, cum ar fi disodium EDTA si tetrasodium EDTA, sunt utilizate in produsele de ingrijire personala pentru a elimina impuritatile din materiale prime de joasa calitate. Acestea nu se biodegradeaza usor in mediul inconjurator.
  14. Particulele Nano sunt o noua tehnologie ultate neconcludente, dar potential periculos. Cercetarile sugereaza ca atunci când particulele minuscule de studiu cu rez nano patrund prin piele, pot cauza leziuni la nivelul celulelor.
  15. Testele pe animale: O istorie sumbra de cruzime fata de animale se afla in spatele multe ingrediente cosmetice. Dar oamenii de stiinta dezvolta noi tehnologii pentru a testa produsele cosmetice in fata unei interdictii ale Uniunii Europene privind testarea pe animale din martie 2009.