10 intrebari si raspunsuri despre cosmeticele organice
Cosmeticele organice sunt foarte diferite de cele naturale?
Nu, pentru că produsele cosmetice naturale sunt baza cosmeticelor organice. Asta înseamnă că un produs certificat BIO (Cosmebio, BDIH, NaTrue, Cosmos) este mai presus de toate un produs cosmetic natural. Dar, cota de ingrediente cu adevărat naturale nu este aceeași de la o etichetă la alta. Ecocert si Cosmebio, de exemplu, sunt mai permisive in utilizarea uleiurilor sintetice, fată de BDIH sau NaTrue.
Cei doi termeni (cosmetice bio/organice si cosmetice naturale) sunt adesea în competiție. Dacă un produs este BIO, atunci este si natural, insă reversul nu este neapărat valabil.
Proporția de ingrediente BIO a unui produs reprezintă doar o parte din produsul finit. De exemplu, produsele Ecocert si Cosmebio trebuie să aibă cel puțin 5%, sau 10% din ingrediente provenind din agricultura ecologică (biologică). Porțiunea organică este, prin urmare, doar cireasa de pe tort în produsele cosmetice naturale. Chiar și atunci când cele 10% necesare sunt depășite, în jurul valorii de 20% sau mai mult, restul nu este de calitate organică, ci naturală. Ceea ce numim “cosmetice organice” sunt de fapt “cosmetice naturale, cu o porțiune organică.” Insă, există și produse certificate BIO care conțin o cantitate foarte mare de ingrediente bio 80%-95% și chiar și produse 100% BIO, cum ar fi de exemplu, uleiurile sau unturile bio nerafinate.
Care este procentul de ingrediente bio si naturale al produselor cosmetice certificate Ecocert ?
Sigla Ecocert prevede ca cel puțin 10% din totalul produsului să provină din agricultura ecologică și cel puțin 95% din produsul global sa fie de origine naturală. Este permis ca pană la 5% din produs sa fie sintetic.
Care este procentul de ingrediente bio si naturale al produselor cosmetice certificate Cosmebio ?
Pentru ca un produs să fie considerat “organic” procentajul de ingrediente bio trebuie să reprezinte cel puțin 95% si este permis ca pană la 5% din produs să fie sintetic.
Care este procentul de ingrediente bio al produselor certificate BDIH ?
BDIH nu impune un procentaj pentru partea bio a unui produs, însă directivele spun clar că toate ingredientele vegetale trebuie să provină din agricultura biologică. Lista ingredientelor minerale este restrictionată : fără coloranti sintetici, parfumuri sintetice, etoxilați, silicon, parafină și alte produse petroliere.
Anumiți conservanți sintetici sunt permiși. Aceștia sunt:
– Acid benzoic și etilester
– Acid salicilic și sărurile sale
– Acid sorbic și sărurile sale
– Alcool benzilic
Este interzisă dezinfectarea materiilor prime organice și produselor cosmetice finite cu ajutorul radiațiilor radioactive.
De ce uleiurile vegetale sunt cele mai bune uleiuri?
Acestea conțin vitamine, acizi grași nesaturați și substanțe vegetale secundare, ce contribuie la eficacitatea lor.
In cosmetică, uleiurile vegetale joacă un rol-cheie. Cercetarea științifică a dovedit efectul lor sinergetic. Uleiuri vegetale sunt cheia pentru o piele sănătoasă, fermă și proaspătă.
Cocktailul de ingrediente active prezente în uleiurile vegetale este compus din vitamine, acizi grași polinesaturați și substanțe secundare vegetale, cum ar fi flavonoide si fitosteroli (care au efecte de revitalizare și regenerare).
Fiecare ulei vegetal este un cocktail bogat cu ingrediente active cu proprietăți unice.
Ce diferență există între uleiurile esterificate și uleiurile vegetale?
Uleiurile esterificate sunt fabricate intr-un laborator si sunt tot mai folosite ca o alternativă a uleiurilor vegetale autentice. Singurul punct comun între un ulei esterificat/hidrogenat și un ulei vegetal, cum ar fi uleiul de măsline sau uleiul de migdale dulci este cuvântul “ulei”. Uleiurile esterificate sunt o “creație” de laborator. Fabricarea lor începe cu scindarea unui ulei vegetal. Acizii grași diferențiati sunt apoi asociați cu glicerină sau alți alcooli.
Care este nivelul de siguranță al cosmeticelor naturale și organice?
Cosmeticele naturale și organice operează o întoarcere, pe cât posibil, la conceptul de natură.
Produsele clasice de frumusețe reflectă în general evoluția industriei chimice moderne, deoarece predomină substante sintetice precum : siliconi, acrilati, emulgatori PEG, conservanți, coloranți și alte arome chimice. Multe dintre ingredientele chimice autorizate sunt supuse criticilor.
În principiu, cosmeticele naturale si organice sunt o alternativă a chimiei contemporane.
Uleiul vegetal, care este extras din părți de plante și extractul natural, care este derivat din părți de plante utilizand solutii specifice, sunt de o importanță-cheie pentru produsele cosmetice naturale și organice.
Deși multe dintre cosmeticele naturale și organice conțin pană in 5% ingrediente sintetice, riscul toxicologic este cu mult limitat, în comparație cu cosmeticele clasice.
Cosmeticele organice pot provoca alergii?
Riscul de alergie nu este mai mare decât riscul asumat prin consumarea alimentelor naturale sau în urma unei plimbari în natură.
Aproape orice poate provoca o alergie la polen, stridii, căpșuni, nuci,scortisoara etc. Riscul de a răspunde la o substanță naturală este, totuși, limitat, fata de produsii chimici clasificati drept alergeni.
Există produse care sunt 100% BIO?
Există produse exclusiv BIO/ ecologice, dar ele sunt rare excepții.
Un ulei de fată, corp sau un ulei de masaj făcut numai din ingrediente din agricultura ecologică poate fi 100% organic.
Motivul pentru care aproape toate celelalte produse prezente pe rafturile magazinelor nu sunt 100% organice/BIO este legat de o serie de factori. În primul rând, nu tot ceea ce este cu adevărat natural, poate fi “organic”. De exemplu, argila este un produs natural al naturii și nu din agricultura ecologică.
De asemenea, extracte de alge și alte ingrediente active din mare nu sunt de calitate ecologică în mod automat. Aceste substanțe sunt ecologice doar atunci când sunt produse în ferme bio specifice. Există acum câteva ferme de acest tip, dar ele sunt încă puține la numar.
Poți să faci cosmetice BIO la tine acasă?
Da. Când se prepară o mască din fructe ecologice, lapte organic, miere organică și alte ingrediente organice, se obține un produs pur organic.